Revista Studenteasca de Studii de Istorie si Arheologie

ISSN 1453-7427

 

Scurt istoric:

Acasa

Ultimele articole:

Adrian Cîntar, Desenarea tridimensională a vaselor ceramice în AutoCAD

Andreea Iozsa, Aspecte ale plasticii antropomorfe neolitice şi eneolitice pe teritoriul României

Ştefan Crunţeanu, Negocierile româno-sovietice de la Stockholm pentru încheierea armistiţiului

Liviu Măruia, Dan Olteanu, Religia dacilor

 

Prezentare

Revista

Redactia

Colaborare

Contact

Cautare

Legaturi

 

 

Ideea publicării unei reviste studenţeşti de studii şi recenzii este mai veche şi câteva încercări reuşite (din păcate lipsite de continuitate) au fost efectuate la sfârşitul anilor 90 cu “Buletinul de studii studenţeşti de istorie veche, arheologie şi epigrafie” ARHE. Din nefericire orice iniţiativă de acest tip a stârnit discuţii şi controverse (felicitările venind mai cu seama din partea colegilor de la alte centre universitare): pe de o parte financiar tipărirea nu putea fi susţinută legal din fondurile Facultăţii sau a Universităţii, iar pe de altă parte numărul restrâns de pagini nu permitea acceptarea unui număr considerabil de materiale, fapt ce a stârnit unele discuţii în legătura cu competenţa Colegiului de redacţie de a face trierea corectă şi mai apoi corectura articolelor.

Primul număr din QD a văzut lumina tiparului în anul 2002 printr-o iniţiativă susţinută cu îndârjirea actualului Cancelar al Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, prof. univ. dr. Ileana Oancea (pe atunci Decan) şi cuprindea un calup de mai multe materiale de Filosofie, Istorie şi Teologie care reprezentau părţi din lucrări de licenţă ale studenţilor din anii terminali ale respectivelor secţii. Secretarii de redacţie la data  respectivă erau lect. univ. dr. Florin Lobonţ, asist. univ. drd. Călin Timoc şi studenta Simona Vucu. Din păcate volumul la vremea aceia, din cauza unor greoaie proceduri contabile (şi nu numai) a apărut cu o întârziere de 1 an, autorii ne mai fiind mulţi dintre ei prezenţi în ţară el nu s-a vândut şi astfel s-a ajuns în situaţia de a fi topit aproape întreg tirajul.

În această situaţie Colegiul de redacţie, format între timp exclusiv din cadre didactice de la istorie, am luat hotărârea de a salva aceste materiale precum şi continuitatea acestei reviste studenţeşti publicându-le în format electronic. Astfel multe dintre neajunsurile primului număr au fost înlăturate.

 

© 2006 Facultatea de Litere, Istorie si Teologie

Universitatea de Vest Timisoara

webmaster: dmicle@litere.uvt.ro