En

Prezentare Actualitati Cercetare Studenti Suport Administrative Legaturi
Invatamant Catedre Biblioteconomie:

Prezentare generala:

Din anul universitar 2007-2008, Sectia de Biblioteconomie si Stiinta Informarii se muta in cadrul Catedrei de Filosofie si Stiinte ale Comunicarii: http://filcom.uvt.ro/index.php

Dupa anul 1990 s-a creat posibilitatea infiintarii unor facultati si colegii cu profil biblioteconomic in mai multe centre universitare din tara. Initiativa reluarii si modernizarii invatamantului superior biblioteconomic apartine profesorului univ. dr. Ion Stoica, director general al B.C.U. Bucuresti, care, in 1990, a pus temeiul sectiei de bibliologie si stiinta informarii de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. In anii urmatori, au aparut sectii similare la universitatile din Oradea, Cluj-Napoca si Timisoara, iar la Sibiu, Targoviste si Brasov s-au infiintat colegii si scoli post-liceale de biblioteconomie.

In secolul XXI, cand accesul la sursele de informare stiintifica si culturala a devenit o prioritate incontestabila, constituirea, gestionarea si comunicarea colectiilor din institutiile bibliotecare si, in general, de informare documentara presupune o specializare foarte serioasa si deosebit de complexa.

La Universitatea de Vest din Timisoara, sectia de biblioteconomie functioneaza in cadrul Facultatii de Litere si Istorie. La absolvire, studentii vor obtine dubla specializare: bibliotecar cu studii superioare si profesor de limba romana sau de franceza, spaniola, italiana, engleza, germana, rusa, sarba. Este unica sectie de profil bibliologic din tara, care ofera o dubla specializare. De altfel, toate sectiile Facultatii de Litere sunt organizate la fel, oferind specializari in doua domenii. Absolventii nostri vor avea posibilitatea sa fie in bibliotecari si profesori.

Initiatorii sectiei de biblioteconomie - litere de la Timisoara este doamna prof. univ. dr. Ileana Oancea, decanul Facultatii de Litere si Istorie si domnul prof. univ. dr. Vasile D. Tara, directorul general Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran”. In 1999 a fost autorizata infiintarea sectiei respective si s-a dat primul examen de admitere.

Colectivul profesoral al sectiei este format din cadre didactice temeinic pregatite, cu specializari in domeniul bibliologiei, efectuate in tara sau in strainatate. Acestia au statutul de cadre didactice titulare ale Universitatii de Vest: prof. univ. dr. Vasile D. Tara, lect. univ. dr. Valeria Nistor, lect. univ. drd. Gabriel Zanescu, lect. univ. drd. Lucian Bercea si cadre didactice asociate ale Universitatii de Vest: lect. univ., ing. Doina Ostafe, director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, lect. univ. drd. Tamara Berezovschi bibliotecar al B.C.U.T, lect. univ. drd. Maria Micle, bibliotecar al B.C.U.T, lect. univ. drd. Lucian Miclaus, asist. univ. drd. Thomas Remus Mochnacs, bibliotecar al B.C.U.T.

In anul I sunt inscrisi acum 25 de studenti, in anul al II-lea, 20, in anul al III-lea, 18, in anul al IV-lea, 15. Disciplinele de studiu din domeniul bibliologiei si biblioteconomiei ocupa aproximativ jumatate din numarul de ore al programei de invatamant, cealalta parte fiind ocupata de materiile de la specializarea a doua.

In anul I se predau urmatoarele discipline ale specializarii A:

  • Teorii si tehnici de catalogare si indexare – publicatii monografice, predat de lect. univ. dr. Valeria Nistor.

  • Introducere in stiinta informarii, predat de lect. univ. dr. Valeria Nistor.

  • Introducere in informatica de biblioteca, predat de lect.univ., ing. Doina Ostafe.

  • Biblioteconomie generala, predat de lect. univ. drd. Gabriel Zanescu.

  • Tipuri de biblioteci, predat de lect. univ. drd. Tamara Berezovschi.

  • Introducere in cercetarea filologica, predat de prof. univ. dr. Vasile D. Tara.

In anul al II-lea se studiaza:

  • Teorii si tehnici de catalogare si indexare – publicatii seriale, predat de lect. univ. dr. Valeria Nistor.

  • Dezvoltarea si evidenta colectiilor, predat de prof. univ. dr. Vasile D. Tara.

  • Tipuri de biblioteci, predat de lect. univ. drd. Tamara Berezovschi.

  • Management cultural, predat de lect. univ. drd. Gabriel Zanescu.

In anul al III-lea se studiaza:

  • Tehnica informarii in sistemele automatizate, predat de lect. univ., ing. Doina Ostafe.

  • Gestiunea si comunicarea documentelor, predat de lect. univ. drd. Tamara Berezovschi.

  • Materiale si servicii de referinta, predat de lect. univ. drd. Tamara Berezovschi.

  • Istoria cartii si a tiparului, predat de lect. univ. dr. Valeria Nistor.

  • Istoria culturii si civilizatiei, predat de prof. univ. dr. Adrian Bejan.

  • Metodica predarii biblioteconomiei, predat de lect. univ. drd. Lucian Miclaus.

In anul al IV-lea se studiaza:

  • Paleografie chirilica, predat de prof. univ. dr. Vasile D. Tara.

  • Colectii speciale si conservare de carte, predat de lect. univ. drd. Maria Micle.

  • Legislatie de biblioteca, predat de lect. univ. drd. Adrian Bercea.

La sfarsitul fiecarui an universitar, dupa sesiunea din vara, sunt rezervate doua saptamani practicii de specialitate, pe care studentii o efectueaza, de regula in B.C.U.T. In anul al IV-lea, se face si practica pedagogica la specializarea B.

Cei patru ani de studii se finalizeaza prin examenul de licenţta si sustinerea lucrarii de licenta, in urma carora absolventii vor primi diploma de licenta, care certifica absolvirea Facultatii de Litere si Istorie, specializarea Biblioteconomie-Litere.

Facultatea de Litere, prin Catedra de Limba Romana, organizeaza Curs de Specializare postuniversitara in biblioteconomie si stiinta informarii, cu durata de 1 an, in regim de taxa. (Detalii...)

Planul de invatamant al Cursului PostUniversitar de Biblioteconomie si Stiinta Informarii si Documentarii

 

 

   
   
Contact    Mesaje    Intrebari frecvente    Cuprins    Cautare
Acasa
 

   
   

webmaster: dmicle@litere.uvt.ro