En

Prezentare Actualitati Cercetare Studenti Suport Administrative Legaturi

Invatamant Catedre Catedra de limbi romanice: Limba Italiana

Prezentare generala:

In perioada interbelica, in Timisoara, au activat trei personalitati de seama in domeniul italienisticii: George Calinescu, Ioachim Miloia si Silvio Guarnieri. In orasul de pe Bega, traia o comunitate italiana respectata si functiona un Consulat General italian.

Prin venirea din Capitala a doamnei profesoare Maria Belisare, in invatamantul universitar si la Universitatea Cultural-Stiintifica de pe langa Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, s-au cladit traditii solide ale predarii limbii italiene, din anii '50 pana la pensionarea domniei-sale, la inceputul anilor '70. Dupa acest rastimp, la Universitatea din Timisoara, va preda limba italiana profesorul Iosif Cheie-Pantea, iar la Universitatea Cultural-Stiintifica (Universitatea Populara), va preda profesoara Viorica Balteanu (pana in anul 1990). Din anul academic 1990-1991, la Universitatea de Vest Timisoara se reinfiinteaza o norma intreaga de italiana, ocupata prin concurs de Viorica Balteanu.

Sectia de Limba Italiana fiinteaza din anul academic 1997-1998, fiind coordonata de conf. univ. dr. Viorica Balteanu. Cadrele didactice prof. univ. dr. Ileana Oancea, lector univ. drd. Daniele Pantaleoni, si lector univ. drd. Maria Luisa Lombardo, desfasoara o activitate didactica si stiintifica sustinuta pentru a asigura buna pregatire a celor 80 de studenti care au optat pentru limba italiana ca specialitate B si a celor peste 300 de studenti de la diversele facultati ale Universitatii de Vest Timisoara care au optat pentru limba italiana ca disciplina facultativa.

Peste 30 de studenti au beneficiat de burse si au efectuat stagii de pregatire in Italia.

Limba Italiana din cadrul facultatii noastre are incheiate conventii bilaterale si programe SOCRATES cu universitatile din Udine, Catania, Padova si Perugia.

Societatea DANTE ALIGHIERI

In iulie 1991 a fost fondat Comitetul Dante Alighieri din Timisoara, in acesti ani fiind organizate peste 120 de serate, frecventate de un public numeros, dedicate culturii si civilizatiei italiene. Conducerea activitatii este asigurata de prof. univ. dr. Iosif Cheie-Pantea (presedinte), conf. univ. dr. Viorica Balteanu (vicepresedinte), prof. univ. dr. Ileana Oancea (cancelar).

Conducerea centrala a Societatii DANTE ALIGHIERI (cu sediul la Roma) a acordat pana acum (2002) 12 burse unor cadre didactice si studenti care s-au distins in organizarea manifestarilor culturale ale comitetului timisorean.

Ilustrii oaspeti ne-au onorat cu prestatiile lor (conferinte, expozitii, serate muzicale, prezentari de carte, s.a.). Din Italia ne-au vizitat profesorii Lorenzo Renzi, Teresa Ferro, Benito De Sivo, Giampaolo Borghello, Giuseppe Piccillo; muzicienii Enrico Cannata si Gianluca Vanzelli; scriitorii Fulvio Tomizza si Corrado Calabro. Din tara ne-au fost oaspeti dragi acad. Alexandru Balaci; bibliofilul Ion Iliescu; criticii de arta Deliu Petroiu si Dorina Parvulescu; muzicienii Nicolae Boboc, Rodica Miloia, Teodora Ciucur, Elena Gaja, Felicia Tonea, Lia Dobric, Manuela Mihailescu, Dragos Mihailescu, Gheorghe Costin, Flora Toth, Gheorghe Chiculita, Ovidiu Giulvezan; plasticienii Lidia Ciolac, Suzana Fantanariu, Eugenia Dumitrascu, Kazinczki Gabor, Ortansa Ilie, Daniel Ursachi; scriitorii Iosif Cheie-Pantea, G. I. Tohaneanu, Ileana Oancea, Rodica Barbat, Coleta De Sabata, Anghel Dumbraveanu, Adrian Dinu Rachieru, Adrian Dorcescu, Cornel Ungureanu, Adrian Bodnaru si numerosi alti intelectuali de seama.

In perioada 1992-1994 Comitetul Dante Alighieri i-a avut ca oaspeti de onoare pe Excelentele lor Bernardo Uguccioni, respectiv Giuseppe de Michelis di Slonghello, ambasadori ai Republicii Italiene la Bucuresti si pe profesorii Urbano Urbinati, respectiv Lucio Godi, directori ai institutului Italian de Cultura din capitala Romaniei. Drept satisfactie morala pentru activitatea de inalta tinuta desfasurata de membrii timisoreni ai Societatii Dante Alighieri, Excelentele lor au acordat vize prioritare bursierilor si participantilor la concursurile muzicale din Italia, unde mesagerii italienisticii din municipiul florilor au castigat prestigioase premii.

Sectia de Limba Italiana si Comitetul Dante Alighieri din Timisoara isi desfasoara activitatea in Aula Dante Alighieri (sala 329) din cladirea universitatii, dotata cu sprijinul Ambasadei Italiei si a conducerii Societatii Dante Alighieri de la Roma.

 

   
   
Contact    Mesaje    Intrebari frecvente    Cuprins    Cautare
Acasa
 

   
   

webmaster: dmicle@litere.uvt.ro