En

Prezentare Actualitati Cercetare Studenti Suport Administrative Legaturi
Invatamant Catedre Catedra de limba romana:

Prezentare generala:

Infiintata in 1962, Catedra de limba romana din cadrul Facultatii de Litere, Istorie si Teologie se ocupa de pregatirea lingvistica a viitorilor profesori de limba si literatura romana, precum si de cea a profesorilor de limbi moderne. Disciplinele predate de cadrele didactice ale Catedrei de limba romana studiaza limba romana atat in sincronie, cat si in diacronie.

Catedra de limba romana organizeaza anual si un program de masterat, pe durata a patru semestre, cu titlul “Limba romana in sincronie si diacronie”. Organizarea acestui ciclu are in vedere specializarea studentilor cu certe aptitudini si posibilitati de cercetare stiintifica in domeniul lingvisticii romanesti, al teoriei limbii si al filologiei romanice.

Disciplinele propuse pentru ciclul de masterat urmaresc, pe de o parte, completarea cunostintelor fundamentale de lingvistica, dobandite de studenti pana la absolvirea facultatii, prin dezvoltarea unor teme esentiale, adesea controversate, privind structura si evolutia limbii romane, iar, pe de alta parte, initierea studentilor in sectoare ale cercetarii lingvistice mai putin sau deloc abordate in cadrul disciplinelor de specialitate. Astfel, prin cursul intitulat Structura gramaticala a romanei actuale (Probleme controversate) se urmareste o descriere mai corecta – din perspectiva sincronica si diacronica – a unor aspecte ale gramaticii limbii romane contemporane asupra carora cercetatorii nu au ajuns la un punct de vedere unitar. Cursul de Lexicologie abordeaza, dintr-o perspectiva inedita, predominant stilistica, vocabularul romanesc vechi si actual, iar cursul de Lexicografie discuta problemele actuale ale intocmirii dictionarelor. Prin cursul de Lingvistica romanica (Locul limbii romane intre limbile romanice) se are in vedere aprofundarea cunostintelor dobandite de studenti la aceasta disciplina fundamentala pentru viitorii lingvisti, precum si familiarizarea acestora cu cele mai noi idei si metode de cercetare din domeniul teoriei limbii si al filologiei romanice.

Celelalte discipline: Etimologie, Onomastica si toponimie, Paleografie romaneasca, Editii si critica de text, Semantica si pragmatica, Structura stilistica a romanei actuale au in vedere introducerea studentilor in cateva domenii ale cercetarii lingvistice si filologice a caror importanta pentru lingvistica romaneasca nu mi trebuie demonstrata.

 

   
   
Contact    Mesaje    Intrebari frecvente    Cuprins    Cautare
Acasa
 

   
   

webmaster: dmicle@litere.uvt.ro