En

Prezentare Actualitati Cercetare Studenti Suport Administrative Legaturi

Invatamant Catedre Catedra de limbi romanice: Limba Franceza

Prezentare generala:

  Presentation
 

Eveniment:
O noua Revista Electronica:
BELRom Timisoara

Dupa ce in anul 1957 Institutul de 4 ani al Universitatii din Timisoara dobandeste statutul de Facultate de 5 ani, iau fiinta catedrele (si sectiile) de limba romana, limba rusa si germanistica. In 1966 se pun bazele Catedrei de Limbi Romanice, ce cuprindea cadre pentru limba franceza, latina, italiana si spaniola.

Crearea sectiei de limba franceza ca specialitate principala, in 1967, duce la marirea numarului cadrelor didactice, in functie de necesitati, astfel ca in 1970 Catedra de Limbi Romanice este cea mai mare din facultate, cu 28 de posturi didactice.

Catedra avea sa deserveasca nu numai Facultatea de Filologie ci si alte facultati cu profil nefilologic, ai caror studenti isi alegeau de preferinta, la acea vreme, studierea limbii franceze.

Inca de la inceput catedra beneficiaza de prezenta unui lector francez (pe post de profesor cooperant, lector care se schimba odata la 2 ani) si se pun bazele bibliotecii lectoratului francez.

Incepand cu 1972, cand a absolvit prima promotie de limba franceza, catedra si-a recrutat cadre si din randul studentilor de la Timisoara, care s-au alaturat colegilor veniti de la Universitatile din Cluj si Bucuresti.

Activitatea cadrelor didactice de la Catedra de Limbi Romanice, la acel inceput de drum, a fost bogata si variata. S-au publicat cursuri si caiete de seminar, antologii, culegeri de texte pentru studenti, s-au prezentat comunicari la Seminariile Stiintifice anuale ale Universitatii; au fost publicate articole, studii in revistele de specialitate.

Intre anii 1975-1989 statutul limbilor straine cunoaste fluctuatii, drept care si Catedra de Limbi Romanice trece prin modificari, comasari cu alte catedre (literatura universala, limba rusa) si adaptari ale activitatii.

Dupa 1990, prin marirea numarului de studenti si prin multiplicarea specializarilor se imbogateste si catedra cu cadre tinere, capabile sa faca fata noilor cerinte. Sunt revizuite si adaptate planurile de invatamant, se introduc materii noi si se creaza sectiile de Studii Aprofundate si Masterat.

 

   
   
Contact    Mesaje    Intrebari frecvente    Cuprins    Cautare
Acasa
 

   
   

webmaster: dmicle@litere.uvt.ro