LIT scholars abroad
SPECIALIȘTI UVT LA ICR NEW YORK. SERIA CONFERINȚELOR FERARU
Conf. dr. habil. Cristina Chevereșan, Prorector responsabil cu relațiile internaționale și diaspora al UVT și director al programului de Studii Americane din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, a fost protagonista celui mai recent eveniment din prestigioasa serie a Conferințelor Feraru, organizată de Institutul Cultural Român - New York. Transmis LIVE pe pagina de Facebook a RCINY pe data de 14.04.2021, începând cu ora 14 EST (21, ora României), dialogul de o oră purtat cu directorul institutului, Dorian Branea, a acoperit subiecte generoase și diverse: dezvoltarea, sustenabilitatea și atractivitatea programelor de Studii Americane în România, creativitate, eficiență, inter- și multi-disciplinaritate în construirea de curriculum, oportunități și colaborări transatlantice în sfera învățământului superior, relevanța perspectivelor românești și timișorene în cercetarea aplicată din acest domeniu, aflat în perpetuă transformare și redefinire, precum și cooperarea transcontinentală în vederea schimbului de bune practici culturale și instituționale.
Specialiști UVT la ICR Londra. Seria Romanian Classics in English: Liviu Rebreanu
Dr. George T. Sipos, traducător, editor şi critic literar, specialist în literatură şi cultură japoneză şi profesor de limbă şi cultură japoneză la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, a deschis ampla serie de manifestă intitulată „Romanian Classics in English: Liviu Rebreanu”, organizată de Institutul Cultural Român din Londra între 7 şi 17 aprilie (Link).
În calitatea sa de editor şi autor al introducerii celei mai noi traduceri în limba engleză a romanului Ciuleandra, apărut la Editura Cadmus Press, Sipos a participat pe 8 aprilie la o discuţie despre Rebreanu şi opera sa, împreună cu traducătoarea în engleză, Gabi Reigh. Evenimentul a fost acompaniat de lecturi din traducerea în engleză a romanului în interpretarea actorului Alin Balaşcan şi de lansarea piesei muzicale „Ciuleandra” a compozitorului şi contrabasistului Michael Creţu. Sipos şi Reigh au plasat Ciuleandra în contextul general al literaturii române interbelice şi l-au discutat ca pe o frescă a tensiunilor sociale şi politice ale vremii. Înregistrarea evenimentului este accesabilă pe canalul de YouTube al Institului Cultural Român din Londra.